Wikivarum

Om kategorin blogghistorik | oktober 30, 2010

Denna kategori samlar korfattat de ämnen som andra personer har bloggat om för enklare överblick.

Det skrivs enormt mycket bra saker på andra bloggar. Jag kommer i framtida inlägg på Aktivarum att ta upp den effekt som detta har på hur vi ser på massmedia. Men nog med pitchande och åter till ämnet som gäller för dagen.

Många saker jag tänkt skriva om har inte blivit av för jag ville tillföra något nytt och andra hade redan skrivit så bra. När jag sedan har något nytt att tillföra har jag inte hittat de aktuella blogginläggen längre. Min poäng är takten det skrivs nya saker i.

Detta är såklart inget dåligt men det skapar svårigheter att hålla koll på vad man kommit fram till.

Därmed kan det finnas en risk att vi fastnar i upprepningar eftersom vi glömmer bort vad vi redan avhandlat. Sålunda försöker jag utveckla metoder som effektiviserar debatten. Wikivarum skapades för detta syfte. Lätt åtkomlig information om vad vi kommit fram till.

Denna nya kategori kommer att kortfattat samla de olika saker som skrivits på andra bloggar som jag ofta läser. Tanken är att detta skall innebära folk inte glömmer bort vad som skett tidigare utan drar mer nytta av tidigare texter.

Inspirationen till denna kategori kommer från ConfusedMatthews recension av filmen ”Knowing”

Matthew konstaterar att filmen Knowing är så uselt skriven den borde användas som exempel på hur man inte skall göra film. Skådespelarna säger saker som går emot saker de sade tidigare med resultatet att Matthew frustrerat i recensionens andra del utropar:

Keep the f*ck track of what you make you characters say!

Ni som vill veta bakgrunden till hans kritik kan lyssna på vad Matthew säger runt 4.30. Jag är inte den som stödjer grundlös kritik men här måste jag hålla med Matthew att manusförfattarna verkar ha tappat bort sig helt och hållet.

Att sedan filmen förväxlar vetenskap och pseudofältet intelligent design är en annan femma. Som ni kanske förstår så handlar detta om människans minne. Med så bra hjälpmedel som datorer finns ingen orsak att förlita sig enbart på att minnas saker man behöver.

Att författarna av filmen Knowing tappar bort sig och sedan motsäger sig själva är helt enkelt bara onödigt.

Vi har fantastiska hjälpmedel för att öka effektiviteten. Här slår jag ett slag för att leta nya metoder att använda dem. Förhoppningsvis innebär detta att fler återupptäcker glömda inlägg och i högre grad införlivar vad vi redan avhandlat när de skriver nya saker.

Jag insåg från recensionen av Knowing jag behöver en överblick av Aktivarum. Men varför stanna där? En överblick av ämnen från andra bra bloggar är ju minst lika användbar. Därav anledningen det dyker upp länkar till gamla inlägg.

Annonser

Publicerat i Blogghistorik

1 kommentar »

  1. […] Samhället kanske inte har ändrats men förutsättningarna för att ändra samhället i framtiden har definitivt ändrats. Det är här i medierna som det börjar röra på sig. Och även om inga nya inlägg skrivs så finns massor av fantastiskt bra tidigare inlägg som kan användas till debatten. Jag håller för närvarande på att skapa inlägg på Wikivarum (support-bloggen) som ger överblick på vad som skett på bloggarna tidigare. […]

    Pingback av Bloggarna vs Massmedia – Del 1 « Aktivarum — oktober 30, 2010 @ 2:52 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: